Русия забранява полети над Сибир за авиокомпаниите от ЕС

Авиогигантите Lufthansa, British Airways и Air France са заплашени от милиарди загуби

Реципрочни мерки

Русия забранява полети над Сибир за авиокомпаниите от ЕС
140 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Русия разглежда възможности за ограничаване или забрана на транзитни полети на европейски авиокомпании от Европа за Азия през Сибир. Това разкрива авторитетният руски бизнес всекидневник "Ведомости", който е собственост на британския The Financial Times и американския The Wall Street Journal.

Двете западни издания също цитират материала, в който неназовани източници в руското правителство пояснява, че подобни разговори се водят откакто са въведени санкциите срещу Русия. Но след като Европейският съюз (ЕС) забрани на дъщерната авиокомпания на монополиста „Аерофлот” – „Доброльот” да лети в европейското въздушно пространство, а Украйна наложи забрани и глоби над всички руски авиопревозвачи за полети до Крим (8,6 млн. долара), те стават отново актуални.

„Решението трябва да се вземе от правителството, в момента вървят консултации на ниво Министерство на транспорта и МВнР”, коментира един от източниите на изданието във властта. Той акцентира на това, че „решението все още не е взето”.

Прессекретарят на руския премиер Дмитрий Медведев Наталия Тимакова обаче коментира, че "в администрацията на правителството подобни предложения не са постъпвали". "Всякакви неприятелски методи на ЕС, в това число в областта на авиопревозите, ще се проучват и няма да останат без отговор", коментира пък източник в МВнР на РФ.

Пояснява се, че в момента европейските авиокомпании използват "транссибирския маршрут" за най-кратките си полети до Азия, за което плащат на «Аерофлот». Спроед източника на «Ведомости», запознат с дейността на борда на директорите на «Аерофлот», авиокомпанията събира от чуждестранните превозвачи до 300 млн. долара такси годишно.

Най-много такси плащат водещите европейски национални авиопревозвачи като германския Lufthansa, британския British Airways и френския Air France.

“Луфтханза” са в течение и са много притеснени от евентуалните щети, които се оценяват на над 1 млрд. евро за три месеца на санкции”, твърди източник сред руските партньори на авиокомпанията.

Подкрепи Economic.bg