С 32% по-евтин румънски хляб може да залее българския пазар

До момента няма внос, но при евентуален такъв ДДС се плаща в държавата, в която се реализира стоката

108 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

С 32% по-евтин контрабанден румънски хляб може да залее българския пазар, коментираха в сутрешния блок на bTV председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Марияна Кукушева и председателят на Асоциацията на земеделските производители Христо Цветанов.

От бранша прогнозират, че румънският хляб, който е с 32% по-евтин от българския, ще премине Дунав, заради по-лесната комуникацията между двете страни благодарение на "Дунав мост". До момента няма внос, но при евентуален такъв ДДС се плаща в държавата, в която се реализира стоката. Кукушева обаче обясни, че няма как да се регулира плащането на данъка. Няма и ясно поет ангажимент от правителството по този въпрос.

Марияна Кукушева добави, че хлябът у нас е поевтинял с едноцифрено число в стотинки, но отказа да бъде по-конкретна. Килограм хляб тип "Добруджа" се движи около 91 ст.

"Около 40% са паднали цените на царевицата и пшеницата. Основно изнасяме фуражна пшеница. 1.5 млн. тона са изнесени за 2 месеца", заяви Христо Цветанов. Той добави, че фуражната пшеница у нас е най-евтина.

Подкрепи Economic.bg