S&P свали кредитния рейтинг на НЕК

Като причина се посочва загубата на компанията, която към октомври 2013 г. е 96 млн. лв.

124 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Рейтинговата агенция Standard & Poor's (S&P) намали дългосрочния кредитен рейтинг на Националната електрическата компания (НЕК) от "BB-" на "B+". Агенцията обяснява решението си с това, че НЕК е на загуба, която към края на октомври 2013 г. е възлизала на 96 млн. лв. През изминалата година дълговете на НЕК се увеличиха и възлизат на 2.5 млрд. лв.

Отрицателните резултати се дължат на факта, че компанията изкупува електроенергията на зелените централи на преференциални страни. Влияние оказват и дългосрочните договори на НЕК за изкупуване на електроенергия от въглищни централи. Като причина за влошаването на финансовото състояние на компанията се посочват промените в закона за енергетиката и решението на ДКЕВР да намали цените на тока. Плановете за възобновяване на проекта АЕЦ "Белене" също влияят върху перспективите на дружеството.

Междувременно НЕК е дължала 800 млн. лв. за купена от ВЕИ централи електроенергия и други 215 млн. лв. по дългосрочни договори с тецове. 

По данни на S&P НЕК дължи на БЕХ 960 млн. лв., а външните дългове на компанията възлизат на над 100 млн. евро. Това, което дава подкрепа на Националната електрическа компания е фактът, че НЕК е монополист на пазара и собственик на почти всички високоефективни водноелектрически централи в страната.

Подкрепи Economic.bg