САЩ иска забрана за китайските Huawei и ZTE

Според първоначалния доклад на Долната Камара, технологиите на двете компании представляват опасност за националната сигурност

628 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-големите китайски производители на телефони и телекомуникационно оборудване трябва да бъдат забранени в САЩ. Това е записано в първоначалния вариант на доклад, изготвен от Комисията по разузнаването към Камарата на представителите (долната Камара) в САЩ. Според направените заключения китайските компании представляват заплаха за националната сигурността на страната.

"Разузнаването на САЩ трябва да се фокусира върху опитите на китайките производители Huawei и ZTE да навлязат по-сериозно на пазара в САЩ. Също така трябва да се обясни на частните производители, които използват технологиите на тези компании, за възможните заплахи от шпионаж", се казва в изнесения доклад, който се базира на 11-месечно разследване.

Huawei е вторият най-голям производител на рутери, суичове и телекомуникационно оборудване, след шведската Ericsson. ZTE пък е пета в това класиране. В глобалният пазар на мобилни телефони двете компании са съответно шеста и четвърта.

Huawei генерира около 4% от приходите си на пазара в САЩ, а ZTE - около 3%. По-голямата част от приходите на двете компании там идват от продажба на телефони чрез мобилните оператори Verizon, Sprint и T-Mobile.

"Ефектът от евентуална забрана за продажба на телекомуникационно оборудване в САЩ няма да е голям за двете компании. Ако обаче ограничението е и за мобилните телефони, това ще има негативен ефект за тях", коментира Хуанг Лепинг, анализатор в Nomura Securities. "Телефоните на Huawei и ZTE постоянно печелят пазарен дял в САЩ", добавя той.

В САЩ доминират Apple и Samsung, но ZTE и Huawei са съответно на шесто и осмо място.

Подкрепи Economic.bg