Холандия се подготвя за излизане на Гърция от еврозоната

Холандските дипломати в Атина изготвили план "Б" в случай, че Атина се раздели с еврото

3659 ~ 1 мин. четене

Холандски дипломати в Гърция са помогнали на родни компании да подготвят спасителни планове като тези, които се използват при природни бедствия, в случай че Гърция напусне еврозоната, предаде "Франс прес".

Агенцията цитира холандския ежедневник "Фолкскрант", според който дипломатите в Атина направили списък с възможни рискове и планирали извънредни мерки. Плановете са били представени през юни на тайна среща малко преди гръцките избори. Планът за евентуално бягство на холандския бизнес от Гърция е наименован като сценария "Grexit".

Срещата, провела се при затворена врата, е била организирана от холандски дипломати, след като компаниите обявили опасенията си за позицията на Гърция в еврозоната, отбелязва още изданието.

Сред холандските компании, правещи бизнес в Гърция, са биреният гигант Хайнекен, хранителната и козметична компания Юниливър, производителят на електроника Филипс и други по-малки фирми като туристически агенции.

Новината за срещата е изненадваща, тъй като холандското правителство винаги е подчертавало, че Гърция трябва да остане в еврозоната, отбелязва още агенцията.

Подкрепи Economic.bg