Самосглобяващи се мебели от роботи

Швейцарска лаборатория работи върху "умни" и функционални елементи на интериора

Ноухау

Самосглобяващи се мебели от роботи
428 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

„Умна” мебел от роботи, която се самосглобява и прави размествания, един ден може да стане реалност и в нашия бит, информира американската телевизия CNN.

“Представете си, че вашият стол се превръща в диван със стъмването. Или ако вашите мебели биха могли да се махат от пътя ви, докато се разхождате из стаята си?”, дава примери медията около новото изследване на Швейцарския федерален институт за технологии (EPFL).

Лабораторията за биороботи на EPFL развива самоконфигуриращи се роботи, наричани още Roombots. Те могат да се сливат с материали и мебели, за да ги правят адаптивни за дома и офиса.

„Това е научна фикция в лабораторията за създаване на интелигентни мебели, които могат да бъдат по-гъвкави и по-функционални”, обяснява директорът Оук Иджшпеерт.

„Ние предвиждаме джижещи се Roombots, които да се съчетават, да създадат разнообразие от елементи – става дума включително и за маси и столове. Целта е да създадем такива мебели, които могат да бъдат използвани по най-много начини”, казва директорът на лабораторията за роботи.

 
Подкрепи Economic.bg