Семерджиев обеща да няма санкции от ЕК заради ДКЕВР

Председателят на енергийния регулатор обеща предсрочно приемане на забавените наредби за либерализиране на енергийния пазар

144 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Председателят на  Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обеща повереното му ведомство да приеме до месец промените в четири наредби, които са необходими, за да избегнем санкции от Европейската комисия (ЕК).

Вчера Брюксел заведе дело в Съда на ЕС срещу страната ни заради нарушаване на евроизискванията по отношение на вътрешния енергиен пазар. България е заплашена от близо 8500 евро глоба на ден заради обвинения, че не сме приложили изисквания на третия енергиен либерализационен пакет. По-късно министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обвини ДКЕВР, че делото е заради забавено от тях приемане на законови промени. По думите на икономическия министър забавянето е повече от година.

Ангел Семерджиев днес отговори, че документите ще бъдат готови предсрочно. Според шефа на ДКЕВР крайният законов срок за изготвянето им е до юли 2013 г. "Законът за третия либерализационен проект беше приет на 17 юли 2012 г., следователно наредбите трябва да бъдат готови най-късно през юли тази година. Комисията прави всичко по-силите си да намали този срок наполовина", обясни Семерджиев, цитиран от Фокус.

"Промените трябва да се приемат в най-кратък срок", категорично заяви вчера Делян Добрев. Икономическият министър поясни, че заведеното вчера дело от ЕК не означава, че започваме да плащаме глоби. "Ако обаче ДКЕВР продължи да се бави ще плащаме", добави Добрев.

Председателят на енергийния регулатор отвърна, че ДЕКВР е изготвила най-трудната от четирите наредби, а именно тази за лицензирането на дейностите в енергетиката. Тя трябва да регламентира реда и условията за сертифицирането на операторите. "Останалите наредби за цените на електроенергията, на природния газ и правилата за достъп до мрежите също са готови в суров вид, което означава, че в близките седмици и четирите наредби ще бъдат готови предсрочно", твърди Ангел Семерджиев. "Не считам, че дейността и работата на ДЕКВР може да бъде причина за подобна наказателната процедура", отговори Семерджиев на обвинението на енергийния министър Делян Добрев.

Подкрепи Economic.bg