Шефът на BASF също против санкциите срещу Русия

Абсурд е "Газпром" да спре газоподаването към Европа, казва Курт Бок

Автор: Николай Марченко

Председателят на съвета на директорите на германския енергиен концерн BASF Курт Бок иронизира санкциите на Запада срещу Русия в интервю за немския вестник Suddeutsche Zeitung.

Toпмениджърът поясни, че има „не много високо мнение” за икономическите санкции, които са задействани и които могат да бъдат въведени от Европейския съюз (ЕС) и САЩ срещу Русия. „Дали е в наш интерес, там е въпросът. Отговорът е очевиден – не”, каза Бок.

Шефът на борда на BASF смята, че взимайки решението за бойкот на Русия, трябва „щателно да се претеглят щетите и изгодите, които ще донесе той, а също така да се предвиди начин за излизане от режима на санкциите”.

Освен това топмениджърът се усъмни, че подобни мерки ще помогнат да се промени политиката на руското ръководство. Разговорите за това, че Москва може да спре газоподаването към Европа той квалифицира като „абсурдни”.

Süddeutsche Zeitung припомня, че BASF е в тесни икономически връзки с Русия като един от най-големите в Германия вносители на синьо гориво от „Газпром”.

Припомняме, че по-рано шефовете на E.On и Siemens, както и на други германски компании, се изказаха срещу търговската война с Русия. Също така и автомобилостроителите, чиито заводи в Русия работят от години, не желаят да рискуват приходите си заради конфликта около Украйна. 

 

Коментари: 0