Швейцария се готви за разпадане на еврозоната

Целта е да се избегне рязко поскъпване на франка

Швейцария се готви за евентуален разпад на еврозоната, пише Wall Street Journal. Според изданието страната проучва възможностите за контрол върху движението на капиталите за борба с рязкото поскъпване на швейцарския франк при възможен крах на еврозоната.

Прекомерното укрепване на франка, който традиционно се смята за "тихо пристанище" по време на икономическа и политическа нестабилност, създава сериозни рискове за икономиката на страната, зависеща от износа. Силният франк е пречка пред експорта.

"Трябва да се готовим за най-лошото – разпад на валутния съюз, макар че не очаквам наистина това да се случи", казва за вестника директорът на Националната банка Томас Джордан.

Още през септември миналата година финансовата институция установи курс 1,2 франка за евро. Целта бе да се спре прекаленото поскъпване на швейцарската валута. Джордан отбеляза, че Националната банка и занапред ще се придържа към този курс. Той също така не изключи възможността да се въведат ограничения за притока на чужд капитал, за да не се допусне рязкото поскъпване на франка в случай на разпадане на еврозоната.

Швейцария вече е предприемала подобни крайни мерки през 1970 г., за да обуздае прекаленото търсене на франкове. Тогава бяха забранени чуждестранните инвестиции в швейцарски ценни книжа и недвижимост, бяха въведени отрицателни лихви по депозитите в чужда валута. Но растежът на френския франк не беше овладян, докато Националната банка не обвърза франка с германската марка.

Коментари: 0