Силен интерес към еврото и другите високодоходни валути

Търговия в рейндж при златото

68 ~ 3 мин. четене

Еврото и високодоходните валути са добре подкрепени от търсенето на рискови позиции, което дойде след рекордно високото затваряне на Дау Джоунс. По-добрите настроения се увеличиха от нарастващите шансове за нови облекчения от ЕЦБ, АЦБ и ЯЦБ, както и от ангажимента на ФЕД да продължи покупките на облигации.

Единната валута нарасна до 1.3070 по време на азиатската търговия и се опитва да се възстанови от 6-седмичното дъно на 1.2966 ударено в петък. Стерлингът поскъпна до 1.5135 след две и половина годишно дъно в петък на 1.4985. Според някои дилъри еврото е подкрепено и от новината, че италианския президент Джорджио Наполитано обмисля назначаването на ново правителство от технократи, водени от не политик като едно от възможните решения на патовата политическа ситуация в страната. Все пак инвеститорите, които следят еврото и стерлинга са предпазливи в случай, че ЕЦБ и АЦБ изненадат с нови стимули по време на заседанията си в четвъртък.

Движенията на валутните пазари идват на фона на ралито на европейските и американските акции, което доведе до нови върхове за Дау Джоунс. Сигналите за засилване на американската икономика, продължаващата подкрепа от ФЕД и плановете за рекордно високи правителствени разходи, за да се поддържа растежа в Китай дават увереност на инвеститорите да поемат риск.

Днес започва и двудневното редовно заседание на ЯЦБ, а очакванията са да няма промени тази седмица. Приближаването обаче на смяната на ръководството ще доведе до нови мерки в борбата с дефлацията. Тъй като инвеститорите вече разпродадоха йената през последните месеци в очакване на агресивни действия, сега валутата се котира в рейндж след 33-месечния връх от 25 февруари на 94.77. Днес по време на азиатската търговия долар/йена се разменя за 93.15. Шансовете за сериозен спад също не са големи.

Австралийският долар беше най-печелившия от подобрените перспективи и напредна срещу зелените пари до 1.0285 и по този начин продължи възстановяването си след 8-месечното дъно в понеделник на 1.0116. Валутата беше подкрепена и от данни показали умерен икономически растеж в Австралия, а това подсилва аргументите лихвите да останат в близък план без промяна вместо да бъдат сваляни.

Канадският долар свали южния си съсед на 1.0260, но тук вниманието е насочено към резултата от заседанието на КЦБ, който ще бъде обявен днес в 17 часа. Някои анализатори очакват банката да използва по-умерен тон след предишните оптимистични изказвания заради последните разочароващи данни от икономиката. Пазарите на фючърси дават 30% шанс за промяна на позициите на банката за скорошни повишения на лихвите. Ако обаче централната банка остане на същото мнение, то бихме могли да очакваме големи печалби на канадския долар. В петък той отчете най-слаби нива срещу американския долар и падна до 8-месечно дъно от 1.0343.

Търговия в рейндж при златото

Златото се търгува в тесен рейндж и около 1575 долара за тройунция като не предизвиква почти никакъв интерес от инвеститорите, които се насочиха към рисковите активи уверени в растежа на световната икономика. Силата на борсовите индекси привлече вниманието, а Дау Джоунс достигна рекордни стойности след данни показали ускоряване на растежа на сектора на услугите в САЩ.

Бягството от златните фондове продължи и най-големия в света SPDR Gold Trust обяви, че активите му са паднали във вторник за 11-поредна сесия достигайки 16-месечно дъно от 1244.855 тона. В резултат на това общата стойност на фонда е паднала с 9 милиарда долара през тази година. Рейнджовата търговия се дължи на неразрешения спор от наличието на все пак добро търсене от физическия сектор в Югоизточна Азия и разпродажбите във фондовете.

Спот цената днес е 1578 долара за тройунция и се движи в рейнджа между 1564 и 1587 долара, който беше установен наскоро. До този момент цената е паднала с 6% през тази година и с 18% от рекордните стойности на 1920 долара за тройунция достигнати през септември 2011 година.

В подкрепа на златото дойде и новината, че централната банка в Южна Корея е купила 20 тона злато през февруари при петата си покупка на жълтия метал за последните по-малко от две години. По този начин банката притежава вече 104.4 тона злато.

Все повече инвестиционни банки обаче не споделят мнението за продължение на растежа на цената на златото заради макар и некатегоричното връщане към растежа на световната икономика.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg