HSBC продава още от бизнеса си в САЩ

Британската банка ще получи 3.2 млрд. долара за портфолиото си с потребителски кредити в страната

3611 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Британската банка HSBC Holdings ще продаде  портфолиото си с потребителски кредити в САЩ, предаде Bloomberg. Фондът за недвижими имоти Newcastle Investment Corp. и компанията за потребителско кредитиране Springleaf Financial ще платят общо 3.2 млрд. долара в кеш, съобщиха от финансовата институция.

Активите, които ще бъдат продадени, са необезпечени заеми на частни лица и ипотечни кредити. "Балансовата стойност на тези активи към края на 2012 г. е 3.4 млрд. долара", казаха от HSBC.

Очаква се сделката да бъде финализирана през второто тримесечие на тази година.

"Продължаваме да осъществяваме нашата стратегия за преориентиране на бизнеса на HSBC в САЩ", се казва в съобщение на банката.

Откакто главният изпълнителен директор на HSBC взе управлението през 2011 г., е продал 47 от бизнесите на финансовата институция. Неговата цел е банката да се концентрира върху пазарите, където печели най-много.

През миналата година британският кредитор се съгласи да плати рекордна глоба в размер на 1.92 млрд. долара, за да постигне споразумение с британските и щатските регулатори. Банката беше обвинена в пране на пари.

През май 2012 г. HSBC продаде дружеството си за кредитни карти Capital One Financial Corp. за 2.5 млрд. долара. През август 2011 г. пък банката продаде на First Niagara Financial Group клоновата си мрежа в северната част на щата Ню Йорк за около 1 млрд. долара.

Подкрепи Economic.bg