Симеон Дянков подаде оставка

За негов заместник ще бъде назначен Томислав Дончев

224 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е подал оставка, предаде правителствената пресслужба. Евентуалните мотиви също все още не са известни. В момента Симеон Дянков се намира в САЩ, но от Министерството на финансите потвърдиха информацията.

Премиерът Бойко Борисов ще предложи на  народните представители в парламента да гласуват персонални и структурни промени в състава на българското правителство.

Предложенията на министър-председателя предвиждат Симеон Дянков да бъде освободен като вицепремиер и министър на финансите. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да бъде избрана за вицепремиер, а Томислав Дончев да бъде избран за министър на финансите и управление на средствата от ЕС.

Това ще бъде осмата поред персонална смяна в кабинета "Борисов" и първа смяна на вицепремиер в този Министерски съвет. Преди по-малко от месец бе сменен министърът на образованието и науката заради скандалите във Фонд "Научни изследвания".

Смята се, че до решението на премиера се е стигнало след неотстъпчивостта на Дянков при решението му да не дава субсидии за земеделските производители преди март-април.

Финансовият министър обяви, че в бюджета сега няма пари. Това са възможностите и това ще се случи, каквито и стачки да има", обяви на 8 февруари Дянков в отговор на готвените протести на земеделски производители, насрочени за 20 февруари пред храм-паметника "Александър Невски". Самият Бойко Борисов обаче обеща, че парите ще бъдат платени до 22 февруари.

Симеон Дянков е на поста вицепремиер и министър на финансите от самото създаване на кабинета на Бойко Борисов през юли 2009 година.

През годините оставката на Дянков беше искана многократно от опозицията, от браншови организации в бизнеса, заради проблеми в здравеопазването, с финансирането на Българската академия на науките и т.н.

Подкрепи Economic.bg