Синдикатите искат 2% дефицит в Бюджет 2014

Държавата да преразпределя 40% от БВП, а не 38%

Снимка: Архив БГНЕС

104 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Синдикатите ще настояват бюджетния дефицит за следващата година да е 2% от Брутния вътрешен продукт (БВП), стана ясно от думите на Николай Ненков, вицепрезидент на КНСБ.

"Очаквам много тежки преговори особено по отношение на доходите. Искаме 10% увеличение на заплатите в бюджетната сфера, а в някои сектори дори повече. В социалните домове и в образованието ръстът трябва да е дори 20%", каза Ненков в ефира на БНТ. Според него по отношение на пазара на труда очакванията на синдикатите за мерки за намаляване на безработицата ще близки до предложенията на управляващите. "Искаме дефицит от 2% от БВП, а не 1.8%. Сумата е голяма, макар и разликата да изглежда малка", категоричен е синдикалистът. Настояването му е държавата да преразпределя 40% от БВП, но засега слуховете са, че макрорамката на бюджета за следващата година е начертана така, че да се разпределят 38% от БВП.

"Най-важното е запазване на фискалната стабилност. Дори търсенето на стоки зависи от образа на страната. Въпрос на баланс е", добави от своя страна финансистът Емил Хърсев. Според него продължава да има форми на доход, които не се облагат с доход и съветът му е това да се промени. "По-добре бюджет, който разпределя 40%, отколкото дефицит", каза още Емил Хърсев.

Подкрепи Economic.bg