Следва смяна на министри

ДПС увеличава своето влияние, но няма да поиска предсрочни избори, смята социологът и политолог Антоний Гълъбов

Снимка: БГНЕС

Какъв е Вашият прочит на резултатите от евроизборите?

Първият и най-важен извод е, че българските граждани не подкрепят промяна на ориентацията в България в резултат на доктрината "Путин". Това е много важен резултат, защото всички партии, които засилиха проруското си говорене и които се опитаха да говорят в Съветски стил, загубиха на тези избори. Българите не подкрепят тази риторика и това е много важно. Гражданите излъчиха ясен сигнал - ЕНП спечелиха изборите у нас, а социалистите загубиха.

Българските граждани казаха нещо ясно - ние не изпратихме крайни представители в ЕП, дори тези 2 мандата на "България без цензура" са по-скоро към консерваторите, отколкото към радикалните анти-европейски настроения. България не допринесе за увеличаването на това анти-европейско лоби, което се оформя.

Последният извод е, че сегашното статукво загуби пълна политическа легитимност. Ако досега само анализатори и политици от опозицията твърдяха това, сега и самата партия и управляваща коалиция го осъзнава. Ние сме управлявани 1 година от мнозинство със срамна геометрия, която няма аналог в Европейския парламент. Тази атипична и асиметрична сглобка е на път да загуби стабилност.

Какво следва от резултатите?

Следва увеличаване на ролята на Движението за права и свободи (ДПС). То успя да покаже, че е в състояние да овладее и да ръководи най-важните сектори на управлението. На тези избори то показа, че има съизмерима тежест със социалистите и абсолютно всички действия, които ще последват, зависят изцяло от тях.

Тоест, ако ДПС поиска предсрочни избори, такива ще последват?

Точно така, но най-вероятно няма да ги поиска. ДПС винаги се е развивало като корпорация. Това е корпоративна структура, която управлява своето поведение по такъв начин. То знае, че на едни парламентарни избори, които са с много висока избирателна активност, техните гласове няма да им дадат такова влияние. Движението ще избере една предпазлива корпоративна стратегия и няма да рискува с тези предсрочни избори. Смятам обаче, че има възможност от 60% за предсрочни избори, но много по-голяма за пренареждане на мнозинството и опити да бъдат овладяни атаките от ГЕРБ и Реформаторски блок (РБ).

Може ли да се очаква сформиране на нов кабинет в това правителство?

Това, което очаквам незабавно, е смяна на министри. И това е неизбежно. Ако Пламен Орешарски имаше възможност да го направи, то най-вероятно щеше да го направи още преди 3-4 месеца. Има министри, които видимо са абсолютно неефективни на своя пост. Затова не е изключено ново сформиране на кабинет при Пламен Орешарски, защото ДПС харесва неговата мотивация, стил и имидж на професионалист, а не на политик.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че очаква другите партии да се обръщат към него. Очаквате ли сътрудничество между него и други формации?

Текат консултации. Те бяха манифестирани още при кафето в Кърджали. ГЕРБ държи отворена врата към ДПС и се обменя активно информация. Партията на Борисов знае, че има нужда от съюзници, но не иска да ги приближава прекалено много. Важно е и отношенията на РБ спрямо ГЕРБ и дали ще търсят затопляне, защото ключът може да се окаже именно в това.

Какъв е Вашият прочит за отказа на Делян Пеевски да отиде в Европарламента и да отстъпи мястото си на Искра Михайлова?

Не смятам, че това е решение лично на Пеевски, по-скоро то е колективно решение. Големият въпрос е в друго - това означава нов министър на околната среда и водите, а това е в тон с предположението, че ще бъдат сменени министри. Най-вероятно Пеевски ще продължи да бъде във фокуса на събитията.

Каква позицията на Сергей Станишев във вътрешнополитически и външнополитически план след поредната загуба?

Неговата позиция е губеща, каквато винаги е била. За голямо съжаление беше пропуснат момента през 2009 г. да бъде сменен, когато претърпя потресаваща загуба на изборите, постигайки 2 пъти по-слаб резултат от изборите през 2005 г. Той обаче отказва да понесе отговорност.

А в европейски план? Как ще се възприеме тази загуба?

Оценката за Станишев е еднозначна за последната година. Ако в България моите колеги и медиите успяваха да скрият реалната картина около сегашната ситуация, то в Европа никой не се е заблуждавал, че председателят на ПЕС зависи от партии като Атака. Затова е въпрос на време да се избере ново ръководство на ПЕС.

Коментари: 0