Следят стоки и услуги по курортите

Отварят временни приемни на Комисията за защита на потребителите

6538 ~ 1 мин. четене

Временни приемни на Комисията за защита на потребителите ще бъдат отворени в курортите „Албена” и Златни пясъци” за активния летен сезон, каза директорът на Регионалната дирекция на Комисията за защита на потребителите (КЗП) във Варна Илиян Станоев пред Фокус.

Приемните по Северното Черноморие тази година ще бъдат открити на 15 юни. Жалби и сигнали могат да се подават и в приемната във Варна. Според Илиян Станоев чрез временните приемни се скъсява пътят на потребителя на туристическа услуга до Комисията за защита на потребителите, а присъствието на длъжностни лица в курортните комплекси респектира търговците и те се съобразяват с нормативните изисквания.

По Закона за защита на потребителите през месец май се провежда национална кампания, свързана с безопасността на детските облекла. Търговците се призовават да работят с нормативните изисквания. Проверяват се детски облекла за спазване на български държавен стандарт.

За първата възрастова група до 7 години връзките около врата са абсолютно забранени, за втората възрастова група 7-14 години се допускат връзки, не по-дълги от 7 см.

Илиян Станоев посочи, че на интернет страницата на КЗП има регистър на опасните стоки и всеки търговец може да се запознае с публикуваната информация, както и с данните за степента на риска на определената стока, която е нотифицирана за опасна.

Работи се и по още една кампания, свързана с безопасността на детски стоки, които не са играчки – проходилки, колички, столчета за хранене и други, където също трябва да бъдат спазвани нормативните изисквания за безопасност на стоката.

Подкрепи Economic.bg