Служителите на БДЖ готвят стачка

Причината е ниските възнаграждения, които поличават обикновените служители на фона на нарастващите възнаграждения във висшата администрация

Служителите на държавното предприятие „Български държавни железници“ (БДЖ) подготвят ефективна стачка.  Причината е, че заплатите на обикновените служителите не са се увеличили и се провали подписването на новия колективен трудов договор на работниците, предаде TV7.

Междувременно ръководството на БДЖ показва в официален документ , че производителността на труда на един човек се е увеличила с над 60% на човек. Работниците се чудят защо тогава заплатите им не се увеличават.

В железниците работят около 13 хил. души. През изминалата година компанията бе обявена за работодател №1 у нас. Работниците очакват увеличение на възнагражденията за положения от тях труд, което им бе обещано още през януари от самия министър.

В момента директор на регионално поделение взима минимум 1629 лв., което с около 400 лв. увеличение на заплатата му. За сравнение заплатата на началник-гара е нараснала едва с 28 лв.  Ресорният министър Данаил Папазов е уведомяван многократно за това, но все още няма развитие по въпроса.

Служителите на дружеството настояват за справедливо заплащане. Те са категорични, че след празниците са готови на активни протести.

Коментари: 0