Соломон Паси напусна НДСВ

Партията е изпълнила мисията си и е време да се разпусне, подчертава бившият външен министър

Соломон Паси напусна НДСВ

Снимка: БГНЕС

336 ~ 2 мин. четене

Соломон Паси напуска НДСВ, съобщава bTV, позовавайки се на писмо, което той е изпратил до ръководството на партията.

В него бившият външен министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски заявява, че политическата сила е изпълнила задачите си, изчерпала се е и апелира тя да се разпусне. Паси бе от малкото емблематични фигури в Движението, останали част от него от възхода до заника му.

Някои от лицата, участвали в разбиването на така наречения „двуполюсен политически модел“ през 2001 г. основаха свои формации, присъединиха се към други или се оттеглиха от активната обществена дейност. Този процес стана интензивен и необратим, особено, след като НДСВ не успя да намери място в Парламента след изборите през 2009 г.

"Оказа се, че НДСВ -- подобно на множество достойни демократични субекти в Източна Европа и България - просто е изпълнило с чест и приключило своята благородна мисия. Mission accomplished: НДСВ реализира цели две от петте национални каузи, осъществени след Априлското въстание -- НАТО и ЕС, след Освобождението, Съединението и Независимостта", пише Паси.

Прилагаме пълния текст на писмото:


„Уважаеми Съмишленици,
Скъпи Приятели,
Присъединих се към НДСВ -- и по-точно към екипа на Цар Симеон II -- през април 2001 с намерението да въведем България в НАТО и ЕС, с което се справихме през следващите шест години. Бях всеотдайно ангажиран с отбора на НДСВ, както през славните години на България (2001-2007), така и през годините на застой и упадък -- и в държавата и в партията, от 2008 насам.

След 2007 България изгуби посока, а българите надежда. Очакванията ми, че НДСВ може да ги възстанови гаснеха постепенно и съвсем изтляха в годината между последните парламентарни и европейски избори (2013-2014). Оказа се, че НДСВ -- подобно на множество достойни демократични субекти в Източна Европа и България -- просто е изпълнило с чест и приключило своята благородна мисия. Mission accomplished: НДСВ реализира цели две от петте национални каузи, осъществени след Априлското въстание -- НАТО и ЕС, след Освобождението, Съединението и Независимостта.

Разбрах (макар и по-бавно от мнозина от вас), че закриването на НДСВ е най-триумфалният му възможен финал, който да консервира за поколенията образа и обаянието на формацията. Юридическото закриване е далеч по-достойно от унизителната политическа мимикрия, на която шепата мохикани вече са подложени. От месеци насам не проумявам логиката на хаотичното, но хиперактивно лутане на върховното ръководство на НДСВ и на нестихващите му противоречиви изявления, сигнали, действия и съглашения, а за неговата мотивация мога само да се догаждам. Те, обаче, не ме вдъхновяват или респектират, поради което не съм готов да се отъждествявам с тях.

Затова, като оставам убеден в либерализма като основен инструмент на прогреса, напускам Политическия съвет и Националния съвет и замразявам (тоест, формално прекратявам) членството си в НДСВ. Готов съм за диалог с някое бъдещо и по-надеждно ръководство на НДСВ.“

Коментари: 0