Една от пет наводнени къщи в Мизия годна за живеене

Градът има нужда от още доброволци и технически лица за оценка на щетите

Една от пет наводнени къщи в Мизия годна за живеене

Снимка: БГНЕС

248 ~ 1 мин. четене

Проверени са половината от засегнатите от наводнението в Мизия 700 жилищни сгради. Годни за живеене са само 75 от тях, съобщава БГНЕС.

Все още градът се отводнява, а участие в това вземат множество доброволци. През почивните дни техният брой е по-малък поради почивката на служителите от общинските учреждения и затворниците.

В бедстващия град има остра нужда освен от доброволци и от оценители, заяви пред Българското национално радио кметът на града Виолин Крушовенски.

Той обясни, че до дни ще завърши огледа на засегнатите от бедствието домове и инфраструктура. Тогава трябва бързо да бъде остойностен финансовият размер на щетите, за да може в кратки срокове пострадалите хора да бъдат обезщетени. Кметът призова за експертна помощ от техническите служби на общините, строителната камара, съюза на архитектите и други браншови организации.

Две седмици след наводнението в Мизия, все още се отводнява. Помпите събират водата през уличния дренаж в ниските части на града, за да се оттегля по естествен път. Отводняват се къщи и дворове. Доброволци помагат на пострадалите хора в разчистването на тинята и съсипаното имущество. Продължава дезинфекцията и извозването на останките от удавените животни, допълва информационната агенция.

Коментари: 0