Сорос твърди, че финансовите пазари са неразбираеми

Отговорност на правителствата е да наливат ликвидни средства в икономиката, убеден инвеститорът

168 ~ 1 мин. четене

Светът все още не разбира напълно как работят финансовите пазари. В това е убеден Джордж Сорос - човекът, спечелил 1 млрд. долара от къси залози срещу британския паунд през 1992 г. В изказването си на Световния икономически форум в Давос инвеститорът, който печели милиарди от залозите си на различни пазари, категорично заяви, че установените към момента правила са се "сринали", съобщи BBC

Сорос, който е един от най-видните критици на предложените от Германия мерки за бюджетни съкращения, предупреди, че действията на федералната република "не са съобразени с останалата част на света", когато говорим за преодоляване на европейската кризата.

"Съществува риск от формирането на кредитен балон. Трябва да се даде възможност за изтеглянето на допълнителните кредити, инжектирани от държавата, когато икономиката започне да върви, но засега това не се прави. Има опасения, че това да предизвика неконтролируема инфлация", каза още Джордж Сорос.

Инвеститорът е убеден, че е отговорност на правителствата да наливат ликвидни средства в икономиката, с което пазарите са били стабилизирани, но приоритетът сега трябвало да бъде връщането на икономиката към растеж.

Подкрепи Economic.bg