Спешна паспортизация на жилищата

Екипи ще обиколят всеки един имот в Перник

7324 ~ 1 мин. четене

Спешно трябва да започне паспортизация на жилищните сгради в страната, за да е ясно каква е конструктивната устойчивост на жилищния фонд. Това заяви в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя представи пред депутатите действията във връзка с организацията на работата на държавните структури и Кризисния щаб за оценка на последиците от земетресението в Пернишка област.

Специални екипи ще инспектират жилищата, пострадали в Пернишко, за да знаят хората дали е безопасно да се приберат по домовете си. По думите й са налични палатки, като има готовност и за направата на лагер.

Има осигурени места в училища и болници за настаняване на хората, каза Павлова.

Ще бъде направена дарителска кампания, за да се помогне за ремонта на къщите, които имат собственици и са законно построени.

Следващата задача пред екипа на министър Лиляна Павлова е издаването на технически паспорти на сградите в цялата страна.

Екипи от инфраструктура и инженери ще обиколят всяка една жилищна сграда.

Ще се ремонтират само къщи със собственици и които са законно построени, поясни министърът. Няма как държавата да подпомага незаконни бараки, категорична е Павлова. Тя обясни, че нашето строителство е стабилно. Стабилността на сградния фонд е добра, това обаче не трябва да ни успокоява да се грижим за жилищата си, заяви още Лиляна Павлова. 

Подкрепи Economic.bg