Спешно увеличиха бюджета на ЕК

Допълнителни 2.7 млрд. лв. са отпуснати за бюджета за тази година

128 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Европейският парламент (ЕП) спешно гласува отпускането на допълнителни 2.7 млрд. евро, с които Европейската комисия (ЕК) да закърпи бюджета си за тази година. В противен случай Комисията щеше да спре изплащането на различни проекти, от което щяха да пострадат и много български общини. Проблемът идва от по-малко събрани мита от Европейския съюз (ЕС), отколкото са били планирани, предаде БНТ.

Промяната в бюджета на ЕК бе приета вчера по време на извънредно вечерно заседание на депутатите от Комисията по бюджет на Европейския парламент. Според председателя на ЕК Жозе Барозу положението е много сериозно.

"Единственият ни шанс да продължим да плащаме тази година е да приемем това изменение в бюджета, за което Съветът вече се съгласи. Приветствам изключителните усилия на Парламента, защото това е единственият начин да не спираме плащанията тази година", заяви европейският комисар за финансово програмиране и бюджет Януш Левандовски.

Очаква се следващия понеделник парламентът да обяви мнението си за бюджета на ЕС за 2014, но днешните проблеми загатват, че е възможен недостиг на пари и през следващата година.

Подкрепи Economic.bg