Spiegel: И Германия е участвала в подслушването

Канцлерът Ангела Меркел категорично отрече твърденията и назначи разследване по случая

Германия е поредната страна, която се оказа замесена в шпионски скандал, пише авторитетното немско издание Spiegel. Изтекли документи показват, че германската агенция за чуждестранно разузнаване BND заедно с вътрешната агенция по сигурността са използвали шпионираща компютърна програма, разработена от американската NSA (National Security Agency).

Канцлерът Ангела Меркел категорично отрече твърденията и назначи разследване по случая. Тя напомни, че е една от първите, които остро разкритикуваха САЩ, след като Едуард Сноудън разкри правителствената система за масово събиране на данни „Призма“.

Опозиционни партии веднага заявиха, че правителството е знаело през цялото време за системите за подслушване и наблюдение и само са се престрували на изненадани и възмутени.

Скандалите около подслушването помрачиха кампанията на немския канцлер за изборите в края на септември. Вместо върху солидните икономически постижения на Германия и умелото справяне на Меркел с дълговата криза в еврозоната, тя е доминирана напоследък от твърдения, че правителството й е знаело, че САЩ събират информация от онлайн услуги в Европа.

Скандалът в Германия бе предизвикан от разкритията на Едуард Сноудън, че Агенцията за национална сигурност (NSA) на САЩ шпионира съюзнически правителства и техните граждани чрез така наречената програма Призма.

След като обсъди въпроса с президента Барак Обама, Меркел отправи призив за по-строги правила в Европейския съюз за защита на личните данни и поиска от американските разузнавателни служби да спазват законите в Германия.

Коментари: 0