Спор при разпределянето на земите

Заявленията за ползване се подават до 31 юли

7700 ~ 2 мин. четене

Спор между собственици, арендатори и държава се заформи около подаването на заявленията за обработване на земеделските земи. "Искаме от собствениците да ни кажат дали те ще си работят земята или са сключили договор с арендатори. За да се избегне неправомерното ползване беше регламентиран текста за т.нар. "бели петна". Това е и защита на собствениците, които не са се интересували или не са намерени, за да си получат възнагражденията. Ако някой не иска да отстъпва земята си, няма да го направи", обясни в интервю за БНТ Светлана Боянова, зам.-министър на земеделието. Тя добави, че заявленията се подават в общинските дирекции по земеделие, а срокът е 31 юли. Ако собственик не се е възползвал от правото си на избор земята ще се разпределя служебно.

Минчо Петров, председател на сдружението на собствениците на земи арендодатели, коментира, че основният замисъл на промените в закона да се разкрият "белите петна" няма да се изпълни. "Според мен белите петна ще се увеличават от тук нататък. Създава се условия големите олигарси в земеделието да окрупнят масивите си", коментира Петров.

Светлана Боянова контрира, че законът не дели производителите на малки и големи. "Масивът съществува и трябва да е ясно кой ще го работи. Ако не се стигне до доброволно споразумение и се стигне до служебно разпределение, логично е да започнеш от дребните собственици", поясни Боянова.

Борислав Петков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи заяви от своя страна, че полемиката е напълно безсмислена. "До 31 юли трябва да бъдат подадени декларациите. Ако собственик има сключен договор за наем или аренда, или не се интересува какво става със земята му, той не е длъжен да подава декларация", коментира Петков.

Подкрепи Economic.bg