Стачка в Iberia отменя полети в Испания

Националната авиокомпания готви съкращения и намаляване на заплатите

Автор: Димитър Вучев

Служителите на испанската авиокомпания Iberia започват 5-дневна стачка, пише El Pais. Протестите са срещу готвените съкращения на работни места и плановете да се намалят заплатите на останалите служители.

Компанията вече обяви, че отменя общо 450 полета през тази седмица, което представлява 40% от всички насрочени полети на Iberia. Стачката обаче ще засегне и пътниците на други компании като Vueling, Iberia Express и Air Nostrum, а общо отменените полети ще бъдат над 1 000. Очаква се щетите за компанията и икономиката на Испания да са между 50 и 100 млн. евро.

Превозвачът възнамерява да съкрати 3 800 работни места и да намали заплатите, тъй като е отчетена загуба за първите девет месеца на миналата година в размер на 262 млн. евро. Синдикатите насрочиха три ефективни протеста - от 18 до 22 февруари, от 4 до 8 март, както и от 18 до 22 март.

Iberia се сля с British Airways през 2011 г. и беше създадена седмата най-голяма авиокомпания в света - International Airlines Group (IAG). Британският превозвач работи на печалба, докато испанската компания регистрира само загуби през 2012 г.

Коментари: 0