Щатският долар затвърди позициите си

Австралийският му съименник опитва да се съвземе от претърпените загуби

124 ~ 3 мин. четене

Доларът остава без промяна и днес, след като серия от смесени икономически данни от САЩ направиха пазара несигурен относно бъдещите движения на валутните пазари. Инвеститорите обаче нямат такива съмнения относно австралийския долар, който е притиснат до близо три и половина годишно дъно след разочароващия доклад за трудовата заетост в страната.

Австралийският долар се търгува на 0.8811 срещу американския си съименник след срива в четвъртък до 0.8777, дъно което не е виждано от август 2010 година. Дилъри споменават, че е налице добър интерес за покупки под нивата от 0.88 и това би трябвало засега поне да оказва подкрепа на валутата. Според анализатори е необходим пробив под 0.8670, за да се задейства по-дълбока корекция към 0.85 и в крайна сметка към 0.8060.

Месечните моментум индикатори обаче приближават територията на свръх продажбите, което може да доведе до скромно покачване преди уикенда. Свирепите разпродажби вчера доведоха до спад на австралийския долар и срещу йената и еврото. Всичко това се случи при новината, че австралийската икономика е загубила 22 000 работни места през декември противно на прогнозите за техен малък растеж. Данните възобновиха спекулациите за ново намаление на лихвите, въпреки че колкото повече поевтинява валутата, толкова по-малка е нуждата от такова действие. Австралийската централна банка се стреми към по-слаба валута, за да осигури допълнителна сила на икономиката, след като вече намали лихвите до рекордно ниските 2.5%.

При цялата злоба на пазарите изливаща се върху австралийския долар, другите основни валути се търгуват основно в рейнджове. Доларът си възвърна позициите от преди излизането на данните за заетостта в САЩ през миналата седмица. Допълнителни аргументи, че те вероятно са изключение, дойдоха в четвъртък от цифри показали, че първоначалните молби за помощи срещу безработица са спаднали през последната седмица, докато в същото време индекса за заетостта във Филаделфия скочи.

Долар/йена слезе вчера от едноседмичен връх на 104.92 и днес е на 104.30. Евро/долар се движи вяло на 1.3614 и е близо до едноседмичното дъно на 1.3583. Стерлингът обаче слезе до едномесечно дъно от 1.6316 преди да се стабилизира и разменя днес за 1.6328. Подобно на новозеландския долар и стерлинга изпитва трудности да увеличи печалбите си, тъй като голяма част от добрите новини за икономиката са вече калкулирани в цената. Днес ще излязат данните за продажбите на дребно във Великобритания и могат да дадат представа за състоянието на английската икономика, която е една от малкото добре представящи се в Европа.

 

Растежът на златото от последните седмици спря

Златото се държи стабилно днес, но се отправя към първа седмица на загуби за последните четири седмици, докато серия от данни от САЩ показаха нова сила във възстановяването на икономиката. Това от своя страна затъмнява привлекателността на метала като алтернатива предлагаща сигурност. Пазарите се опасяват, че възстановяването в САЩ може да накара Федералния резерв да продължи или дори да увеличи скоростта на съкращение на монетарните стимули.

Другите пазари също са спокойни днес като долара изпитва затруднения да продължи печалбите си от последните два дни. Азиатските борсови индекси спадат след понижението вчера на Уолстрийт. Гледайки напред, златото може би е най-зависимо от заседанието на Федералния резерв на 28 и 29 януари. В близък план търговията най-вероятно ще е в рейндж, тъй като лошия инвестиционен климат се компенсира от добро търсене от физическия сектор. Спот цената днес е 1242 долара за тройунция и това представлява спад от 0.3% за седмицата.

Последните икономически данни от САЩ показаха, че броя на американците търсещи помощи срещу първоначална безработица е спаднал за втора поредна седмица. Това предполага, че рязкото забавяне на растежа на работните места през декември вероятно е било временно явление. По-добрите условия на пазара на труда бяха уловени от индикатор показал вчера ускорение на растежа във фабричния сектор в Средно атлантическия регион придружен от растеж и на работните места в сектора. По-рано през седмицата пък Световната банка повиши прогнозите си за световния растеж за първи път през последните три години, тъй като напредналите икономики започнаха да набират скорост. Това от своя страна поставя под натиск цената на златото.

Покупките от Китай, който е най-големия потребител на злато в света, са силни през последните седмици преди Лунната нова година, която ще се празнува на 31 януари.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0