Стив Балмър най-лош CEO в класация на Forbes

В класацията са попаднали още ръководителят на търговската мрежа Sears, мениджърът на магазините Walmart, главният изпълнителен директор на компанията General Electric и ръководителят на Cisco

Популярното списание Forbes публикува рейтинг на най-лошите главни изпълнителни директори на най-големите публични компании в САЩ, предава kaldata.com.

На първо място в списъка е изпълнителният директор на Microsoft Стив Балмър. Forbes отбелязва, че преди Балмър да заеме поста главен изпълнителен директор на Microsoft през 2000 г., цената на акциите на компанията е отбелязала своя връх, като тогава те са се продавали за 60 щатски долара за акция. През 2002 година тяхната стойност е паднала до $ 20 и оттогава само в редки случаи е достигала до своята сегашна стойност (малко над $ 30). Освен това, списанието обвинява Балмър, че той забавя развитието не само на Microsoft, но и на цялата екосистема, поддържана от компании като Dell, Hewlett-Packard и Nokia.

Последиците от недалновидното и лошо ръководството на Стив Балмър се простират далеч отвъд границите на корпорацията, която той оглавява, пише списанието. Както и преди 20 години, Microsoft все още е в челните редици на компаниите в компютърния бранш, но изостава в усвояването и внедряването на печелившите и перспективни мобилни технологии. Стив Балмър не върви в крак с иновациите, уверени са във Forbes.

Както отбелязва редакцията, ръководителят на Microsoft рискува парите на акционерите на компанията и работните места на нейните служители. Списанието съветва Стив Балмър, за да подаде оставка и спокойно да се наслаждава на натрупаното си състояние от милиарди долари.

В класацията на най-лошите мениджъри на Forbes са попаднали още ръководителят на търговската мрежа Sears, мениджърът на магазините Walmart, главният изпълнителен директор на компанията General Electric и ръководителят на Cisco.

Коментари: 0