Стойнев: Повишихме износа на ток с 30%

Натоварени са всички блокове, работят и "Мини Марица-изток", категоричен е министърът на икономиката и енергетиката

88 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

С 30% се е повишил износът на ток след приетите промени в Закона за енергетиката и мерките, които са предприети с идването на новата власт, сред които и премахнатата такса "пренос". Това се похвали в интервю за БНР министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

"Промените в Закона за енергетиката вероятно пречат на някои хора. Успяхме да намалим цената на тока не само за бита, но и за индустриалните потребители. Те не вярваха, че ще го постигнем. Президентът разбра нашите предложения и не наложи вето на промените", припомни Стойнев. Той е категоричен, че енергетиката вече заработва. "Натоварени са всички блокове - в Димитровград, шест блока работят в "Марица-изток", АЕЦ "Козлодуй" е натоварен на почти 1800 MW, при максимум 2000 MW. За последното денонощие в "Мини Марица-изток" са изкопани над 85 хил. тона въглища. Износът върви - вече се изнасят по 1450 MW, или повишение от над 30%", твърди Стойнев.

"Загубата за полугодието на АЕЦ "Козлодуй" е заради намаленото потребление в страната и износа на ток. Това съвсем нормално води до лоши резултати. Бизнес климатът обаче се подобри. Убеден съм, че в края на годината няма да е на минус, защото мощностите са натоварени", каза още Стойнев.

Данните му показват, че от 2009 до юни 2013 г. задълженията на държавните предприятия са се увеличили с 1.494 млрд. лв. "Не искам да хвърлям вина на предходното управление. Гледам напред и призовах дебатите да не се политизират. Правим всичко възможно в тежката ситуация най-вече да спасим системата. Съгласен съм, че предприемаме краткосрочни мерки, но за да реформираме дадена система, първо трябва да я спасим", обясни Драгомир Стойнев.

Подкрепи Economic.bg