Стойнев обеща промяна в начина на формиране на цените на тока

Икономическият министър потвърди думите на Пламен Орешарски, че намаление с 5% е реалистично

3614 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Подписаните договори, по силата на които приоритетно се изкупува скъпа електроенергия са законни, а големият проблем е, че те са в ущърб на българските граждани. Моята воля е начинът на формиране на цената за крайния потребител да бъде променен. Това каза при направата на първа копка на икономическата зона "София-Божурище" министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, цитиран от "Фокус".

"Вие разбирате ли, че в момента някой е подписал дългосрочни договори и най-скъпата електроенергия се изкупува приоритетно? Защо не се изкупува примерно електроенергията приоритетно от АЕЦ "Козлодуй", от ТЕЦ "Марица-изток 2", които са държавни, които са построени с парите на българския народ, а се изкупува електроенергията от ВЕИ-тата и от заводските централи?", риторично запита икономическият министър.

Драгомир Стойнев е убеден, че не е нормално в момента двата блока на АЕЦ "Козлодуй" едва да работят, защото някой е подписал договор, че трябва приоритетно да се изкупува скъпата електроенергия. "Няма повече такова нещо. Стига на тази политика", каза Стойнев.

По думите на Стойнев намаляване на цената на тока с 5% е реалистично. За подобен спад на цената намекна тази сутрин и премиерът Пламен Орешарски.

Подкрепи Economic.bg