Странният интерес на Morgan Stanley към Facebook

Американската банка притежава голяма част от акциите на социалната мрежа, въпреки че ръководеше листването на компанията на борсата

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Взаимните фондове, управлявани от американската банка Morgan Stanley, има непропорционално високи инвестиции в социално-медийни компании, пише The Wall Street Journal. Според изданието по този начин се излагат на прекалено голям риск акционерите, които биха загубили много, ако акциите на Facebook продължат да поевтиняват.

Фондовете на Morgan Stanley залагат обаче не само на акции на Facebook, но и на други технологични компании като Apple, Amazon.com и LinkedIn.

Данните на Morningstar показват, че осем от деветте най-големи взаимни фонда, с акции във Facebook, са управлявани от Morgan Stanley. Освен това банката беше един от съветниците по време на първичното публично предлагане (IPO) на Facebook, извършено на 18 май 2012 г.

Именно американската финансова институция убеди мениджърите на Facebook да извършат IPO-то при цена от 38 долара за акция. Това беше направено, въпреки че банката е разполагала с информация, че нито печалбата, нито приходите от реклама ще оправдаят предварителните очаквания. От самото IPO Morgan Stanley спечели 200 млн. долара.

Комисията по ценни книжа и борси (SEC) позволява на взаимни фондове, свързани с банки участващи в първичното предлагане, да притежава акции в компанията. Условието е фонд мениджърите да не притежават повече от 25% от купения дял.

Според икономисти обаче е странно съвпадение, че именно фондовете на Morgan Stanley притежават най голям дял. Съмнение у тях буди и това желание да се иска по-висока цена на акциите, която за мнозина беше твърде висока. Съмненията са, че банката е настоявала за 38 долара за акция, за да получи повече приходи от такси, а освен това по този начин увеличава активите на своите фондове.

Фондът Morgan Stanley Focus Growth Portfolio притежава 5.7% от капитала на Facebook. Morgan Stanley Institutional Opportunity Portfolio държи 5.5%, Morgan Stanley Institutional Growth Portfolio - 4.8%. Останалите фондове на банката, сред тези осем, които имат акции на Facebook, държат между 3.6% и 4.6% от активите.

"Изненадващо е, че толкова много фондове на Morgan Stanley, от хиляди други, държат толкова голяма част от Facebook", коментира Джей Ритър, професор по финанси в Университета във Флорида.

Morgan Stanley обаче притежава по-голямата част от акциите доста преди те да бъдат пуснати на борсата. По данни на WSJ те са били купени на двойно и тройно по-ниски цени, отколкото се искаше при пускането на борсата. Дори и сега, когато акциите на социалната мрежа се обезцениха с 50%, акционерите във фондовете са на печалба.

Morgan Stanley Multicap Growth Fund и Morgan Stanley Smith Barney купиха акции през ноември 2012 г. при около 13 долара за брой.

Коментари: 0