Създателят на Amazon.com купува „Вашингтон пост“

Джеф Безос ще плати около 250 млн. долара за водещия американски вестник

324 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Основателят на Amazon.com и главен изпълнителен директор на компанията Джеф Безос е купил едно от най-влиятелните издания в САЩ - "Вашингтон пост" за 250 млн. долара. Сумата обаче не е окончателна и може да бъде коригирана през следващите два месеца, когато се очаква да бъде финализирана сделката.

Безос купува изданието самостоятелно, без да го обвързва по никакъв начин с Amazon.com, пише Bloomberg като се позовава на официално съобщение. По този начин се слага край на продължилият четири поколения контрол на фамилията Греъм над една от водещите новинарски организации в Америка.

Досегашният собственик на вестника Washington Post Co. няма да продава останалите си бизнеси и ще продължи да се търгува на борсата, но под друго име. Под шапката на компанията остава образователният бизнес Kaplan.

"Разбирам критичната роля, която има "Вашингтон пост" за щата "Вашингтон" и тази роля няма да се промени", коментира Безос. "Нашият дълг към читателите ще продължи да бъде двигателят на "Вашингтон пост" и аз съм много оптимистично настроен за бъдещето", добавя той.

В публикация на "Вашингтон пост" за сделката пише, че това е внезапен и стъписващ поврат на събитията за водещия вестник в американската столица, който десетилетия наред е бил сила в оформянето на политиката в САЩ. Малцина са били в течение на продажбата и то при положение, че журналистите в редакцията са прочути с разследванията си.

Разкритие на вестника през 70-те години доведе до безпрецедентния дотогава скандал с подслушване "Уотъргейт" и първата оставка на президент в американската история. На 27 юли 1974 г. Конгресът на САЩ открива процедура на импийчмънт на избрания за втори мандат президент Ричард Никсън във връзка с тази афера. Ричард Никсън не успява да докаже убедително, че няма нищо общо с аферата, и подава оставка като президент (август 1974), което е прецедент в американската политическа история.

Купувачът посочи, че няма да има съкращения сред близо 2000 души персонал, че ръководителите остават същите, включително изпълнителният директор на цялото издателство Катрин Уеймаут (племенница на Греъм) и че лично той няма намерение да напуска Сиатъл, а ще остави мениджмънта на компанията да си върши работата.

Подкрепи Economic.bg