Suzuki строи нов завод за 611 млн. долара

Съоръжението ще се намира в Индонезия и ще произвежда леки автомобили

Автор: Божидара Иванова

Японският автомобилен концерн Suzuki Motor Crop ще инвестира 611.4 млн. долара в изграждането на нов завод за производство на леки автомобили в Индонезия. Това заяви говорителят на компанията Еи Мочизуки, цитиран от  Reuters. Целта на японския производител е да разшири пазарния си дял в четвъртата по население страна в света.

Компанията , която е четвърта по обем на продажби сред японските производители вече разполага с един завод в Индонезия. Мочизуки обясни, че плановете на Suzuki са да произвежда в новия завод малки коли, базирани върху нейния енергийно ефективен 660-кубиков миниавтомобил Wagon R, който се продава на пазара в Япония. По думите му двигателят на Wagon R ще бъде заменен с някой с по-голям обем. Говорителят не посочи кога се очаква да заработи новият производствен завод, нито какъв ще бъде неговият капацитет.

През изминалата година в Индонезия бяха продадени над 1 млн. автомобила. Страната превърна в закон програмата си „Евтин щадящ природата автомобил” с цел да насърчи покупките на малки автомобили. Макар, че все още не в влязъл в действие, специалистите смятат, че законът ще повлияе на пазара на автомобили.

Освен Suzuki, японските производители Toyota Motor Corp и Honda Motor Co, възнамеряват да използват технологията за производство на малки автомобили, която до момента се използва само в страната, за да разширят присъствието си на развиващи се пазари с бързо увеличаваща се средна класа, какъвто е този в Индонезия.

Suzuki е известна с присъствието си в Индия, където строи завод още от 80-те години на XX век, а Maruti Suzuki India ltd е най-големият производител в страната по продажби.

Коментари: 0