Таксата за лекар остава 2,70 лева

Тя няма да бъде обвързана с минималната работна заплата

Здравният министър Десислава Атанасова изпълни обещанието си и прокара на правителствено заседание поправките в Закона за здравното осигуряване, с които потребителската такса за посещение при личен лекар няма да бъде обвързана с минималната работна заплата.

"Текстът, който сме предложили заедно с финансовия министър засяга представянето на обвързването на потребителската такса с минималната работна заплата, а отделно с постановление на Министерски съвет ще предложим тя да бъде 2,70 лева", обясни Атанасова. 

След заседанието на МС здравният министър поясни, че очаква Народното събрание да разгледа на първо и второ четене този закон в най-скоро време и определи като краен срок за приемане на твърдата такса един месец. Тя подчерта, че  министрите са приели закона за изменение и допълнение за здравното осигуряване по отношение на всички промени, които са били подготвени, включително потребителската такса. Вносители на текста са здравният и финансовият министър.

От 1 май тази година минималната работна заплата стана от 270 на 290 лева, така таксата за посещение при личен лекар, която е 1% от минималната заплата, се вдигна от 2,70 на 2,90 лева. Миналата година обаче при обсъжданията на ръста на минималната работна заплата правителството реши таксата при личен лекар да не е обвързана с нея, а министрите трябваше да подготвят съответните изменения.

Коментари: 0