748 млн. лв. дължи БДЖ към 1 април

Загубите са намалели с 6 млн. лв. и в момента са 15 млн. лв.

БДЖ намали с 62 млн. лв. задълженията си към банки, доставчици и облигационери за година. 806 млн. лв. е дължала компанията в края на март 2011 г., а към 1 април тази година дългът й е 743 млн. лв. Очакванията са задълженията да бъдат редуцирани с около 300 млн. лв. след продажбата на БДЖ „Товарни превози”. Това съобщи Владимир Владимиров, председател на Управителния съвет на Холдинг БДЖ Ръководството на компанията представи резултатите от извършените досега реформи и предстоящите мерки за нейното финансово стабилизиране.  

Загубите на БДЖ са намалели с 6 млн. лв. и в момента са 15 млн. лв. Дружеството разполагаме с 12 млн. лв. свободни пари, с които може да оперираме и да изплаща по 1,8 млн. лв. на месец на германската държавна банка КFW за 50-те мотриси Дезиро. Дружеството намалява задълженията си и към други доставчици и кредитори, твърди Владимиров.  

Ръководството на БДЖ е на път да получи разрешение от кредиторите да продаде 3500 товарни вагони, заложени по заема и да им плати част от задължението, което е в размер на 100 млн. евро. Незанисим оценител е оценил вагоните за 62 млн. лв.

„С основните си доставчици и кредитори сме постигнали допълнителни споразумения -  или сме започнали изплащане, или сме преструктурирали задълженията”, заяви Йордан Недев, изпълнителен директор на Холдинг БДЖ.

Самото БДЖ е намалило вземанията си и към момента му дължат около 1,5-2 млн. лв.   За допълнително съкращаване на разходите БДЖ „Пътнически превози” ще премахне преференцията всички служители и семействата им да получават карти с намаление за цялата жп мрежа, съобщи Недев. 18 000 служители и техните семейства пътуват в момента с такава преференция. Привилегията остава само за хората от БДЖ „Пътнически превози”.

 

Таня Киркова

Коментари: 0