Технологиите не са от вчера

Старите идеи се възраждат по нов начин, стига времето им наистина да е дошло

Развитие

Технологиите не са от вчера
164 ~ 2 мин. четене
Автор: Яна Колева

Ако някой ви каже, че всичко ново е добре забравено старо, може да му вярвате. Поне за това свидетелстват редица технически достижения, които имат свои аналози десетилетия, а някои дори векове назад във времето. За съжаление все още не се е появил съвременният Никола Тесла, който да реши енергийните проблеми на човечеството. Великият изобретател е намерил начин, при който, като се използват електрическите колебания в йонизацията на горните слоеве на атмосферата, да се получава „свободна енергия”.

Все още не са се появили летящите автомобили, които футуристите през миналия век предвиждаха да имат масовост по наше време, но пък никой не си е и помислял, че дори децата днес ще работят със смартфони, компютри и таблети. Неведоми са пътищата на технологиите и начините, по които превземат битието ни, но е факт, че понякога нещо, което е било върхова технология, в един момент придобива широко разпространение. Върху него науката стъпва, за да продължи да изследва границите на възможното.

Технологиите имат своя логика на поява и понякога са със странна и неочаквана съдба.

Видео дисковете

изненадващо дисквалифицираха видео касетите от битката за пазарно присъствие, но те не са иновация от последните 20-ина години. Идеята за създаването им се ражда в далечната 1928 г. и неин автор е шотландски изобретател. Още като дете Джон Логи Берд проявявал интерес към телевизията, което по онова време е била в зората на своето създаване. През 1928 г. Берд успява да изпрати телевизионен сигнал между Лондон и Ню Йорк, но това било напълно в крак с тенденциите в науката по това време. Другото негово изобретение е видео дискът. То било толкова напредничаво за времето си, че никой не бил наясно какво точно да прави с него. Между 1927 и 1928 г. Берд прави серия от записи на грамофонна плоча, обработена специално с машина, която той нарича фоновизьор. Пет от тези дискове са останали за поколенията в музеите, а техният създател не е успял да постигне нищо комерсиално с тази технология. BBC започва излъчване на телевизионни предавания през 1929 г., използвайки част от технологията на Берд за механично сканиране, преди Втората световна война да промени ситуацията. Технологиите се развиват и концепцията за видеозапис се появява през 80-те години, благодарение на което става възможен бумът на CD, DVD и Blu-ray носителите. 

Повече четете в бр. 39 на сп. "Икономика"

Подкрепи Economic.bg