"Топлофикация-Шумен" фалира

Решението на Шуменския окръжен съд е по дело, заведено за дългове на топлофикационното дружество към "Булгаргаз" в размер на 18 млн. лв.

120 ~ 1 мин. четене

"Топлофикация-Шумен" е обявена в несъстоятелност, става ясно от решение публикувано в сайта на Окръжен съд. Решението на Шуменския окръжен съд е по дело, заведено за дългове на топлофикационното дружество към "Булгаргаз" в размер на 18 млн. лв. Според него началната дата, от която топлоснабдителното дружество трябва да се счита в неплатежоспособност е 1 януари 2009 г. Магистратите са назначили и синдик, с месечно възнаграждение от 500 лв.

Допуска се и обезпечение чрез налагане на запор и възбрана върху движимото и недвижимо имущество. Първото събрание на кредиторите на "Топлофикация" е насрочено за 10 декември.

Съдът признава още заключенията на вещите лица, изготвили експертизи по делото, че общите задължения на „Топлофикация-Шумен" са малко над 19.5 млн. лв., а стойността на активите - към септември 2011 г. е малко над 6 млн. лв., от които 1.3 млн. са несъбрани от клиенти дължими суми, предаде Дарик.

Решението на Окръжния съд подлежи на незабавно изпълнение. Решението може да бъде обжалвано пред Апелативен съд-Варна, но ако това се случи изпълнението му не може да се спира.

Подкрепи Economic.bg