Трейдър на J.P. Morgan е бил арестуван в Мадрид

Хавиер Мартинес-Артахо е съден в САЩ за съучастничество в укриване на борсови загуби на компанията в размер на 6,2 млрд. долара

332 ~ 1 мин. четене
Автор: Михаела Зарева

Бивш служител на американската инвестиционна банка J.P. Morgan & Co. е бил арестуван в Испания по-рано днес, съобщава BBC News. 49-годишният Хавиер Мартин-Артахо е издирван в САЩ по дело за прикриване на банкови загуби на компанията на борсата с обща стойност 6,2 млрд. щатски долара.

Испанската полиция заяви в свое изявление, че Мартин-Артахо е бил арестуван в Мадрид, след като бил намерен от властите и помолен да се предаде. Върховният съд на Испания, който е отговорен за казусите, свързани с екстрадиране на чужденци от кралството, вече се е заел със случая.

Американските власти издирваха бившия служител на частната инвестиционна банка и колегата му, Джулиън Граут, които бяха обвинени през април 2012 г. в спекулации с пазарните цени на инвестиционно портфолио, за да прикрият резкия спад на стойността му.

Случаят се свързва с известния с прякора „лондонския кит” инвестиционен банкер Бруно Иксил, който пръв се опитал да прикрие борсовите загуби. Като негов началник, Хавиер Мартин-Артахо бе съден от банката за съучастничество. Последният отрича каквото и да било участие в аферата. В същото време, обвиненията бяха снети от Бруно Иксил, след като той се съгласи да сътрудничи на американските власти.

Преди време, главният изпълнителен директор на J.P. Morgan & Co., Джейми Даймън, разкри сведения, според които Мартин-Артахо е трябвало да участва в екипа от администрацията на Барак Обама през втория му мандат като президент на САЩ. Това доведе до невиждан скок на акциите на банката през октомври миналата година.

Подкрепи Economic.bg