Учени откриха най-стария глобус, изобразяващ Америка

На глобуса са изобразени детайлно териториите, открити от Христофор Колумб и Америго Веспучи

772 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Белгийски учени твърдят, че са открили най-стария глобус, изобразяващ Новия свят, съобщи cbsnews.com. Глобусът е изработен в италианския град Флоренция в началото на XVI век и е собственост на австрийски колекционер, който се е сдобил с него по време на London Map Fair през 2012 г.

Изследване на белгийския учен Стефан Мисин показва, че сферата на ценната антика е създадена през 1504 г., което означава, че изработката й предхожда с 6 години смятания до момента за най-стар глобус „Ленокс”, изобразяващ Америка, който се намира в обществената библиотека в Ню Йорк.

Глобусът е направена от две долни половини на щраусови яйца и е с размерите на грейпфрут. На него са изобразени детайлно териториите, открити от Христофор Колумб и Америго Веспучи. Северна Америка присъства под формата на множество разпръснати острови под името HIC SVNT DRACONES („Тук са драконите”), а Южна Америка  е обозначена като Mundus Novus (Нов свят), Terra de Brazil (Земя на Бразилия) и Terra Sanctae Crucis (Земя на Свещения кръст).

Не е известно кой е създателят на глобуса. Мисин предполага, че е възможно да има връзка с дейността на Леонардо да Винчи, тъй като някои от илюстрациите съвпадат по стил с тези на ренесансовия художник.

Подкрепи Economic.bg