Компанията на служебния икономически министър фалира

Дълговете на Everbread към кредитори са 8.7 млн. британски паунда (приблизително 19.8 млн. лв.)

Снимка: БГНЕС

824 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Базираната в Лондон компания за търсене на най-добрите цени на самолетни билети Everbread, чийто съосновател е служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, е обявена в несъстоятелност в Обединеното кралство.

Дълговете, на лансираната от самия Василев като уникална компания, са достигнали 8.7 млн. британски паунда (приблизително 19.8 млн. лв.). До фалита на стартъпа се стигна, след като 4 години компанията се опитваше да се наложи в продажбата през интернет на туристически пакети.

Съществуването на Everbread е официално прекратено на 14 август, когато е изпратено предизвестие за това до Companies House - официалният правителствен регистър на компаниите във Великобритания (аналог на Търговския регистър в България). Сега всички дела на Everbread са в ръцете на счетоводната къща Carter Backer Winter.

В документите се посочва, че задълженията на Everbread към кредитори са около 8.7 млн. паунда. В момента на прекратяването на съществуването на дружеството Everbread не е имал ефективно работещи служители.

В доклада за ликвидация се казва, че бизнесът на компанията е започнал да куца още през 2011 г., когато е воден продължителен спор с конкурента при продажбата на самолетни билети Vayant.

За периода 1 юли 2012 г. - 14 август 2013 г. Everbread е натрупало търговска загуба от 680 хил. паунда. Продажбите от 1 юли 2011 г. до 30 юни 2012 г. са били 296 хил. паунда, а за 12-месечния период до края на юни 2011 г. продажбите са достигали 466 хил. паунда. Компанията има около 30 хил. паунда в брой в банка, сочат още подадените документи за обявяване в несъстоятелност.

Освен Асен Василев сред основателите на Everbread са Станислав Гьошев, Марио Сотиров, Ани Петрова, както и датският предприемач Мортен Лунд.

Подкрепи Economic.bg