Тръгват проверки за незаконен добив на подземни богатства

Концесионери обявяват по-ниски резултати, за да не плащат такси, обяви зам.-министър Анна Янева

Снимка: БГНЕС

104 ~ 1 мин. четене

Направихме аерофотометрично заснемане на три находища на природни богатства, избрани на случаен принцип и в трите има разлики в добитите и отчетени количества от началото на концесиите. Средно около 20% се отчита по-малко. Това съобщи заместник-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева по време на заседанието на Обществения съвет по енергетика, предаде БГНЕС.

"В две от находищата концесионерите са излезли от контура на находището. Ще поискаме обяснение от страна на концесионерите по отчетността на добитите количества и те ще трябва да заплатят концесионната такса по отношение на констатираните разлики", добави Анна Янева.

Концесионерите ги грози и глоба от 50 000 и 100 000 лева. Ще продължим в тази посока, целта е да обхванем всички концесии, при които по открит способ се добиват природни богатства, съобщи заместник-министърът. Тя обясни, че от следващата седмица ще започнат проверки за незаконен добив на природни богатства.

По време на заседанието на Обществения съвет по енергетика вицепремиерът Даниела Бобева съобщи, че предстои цялостен преглед на дейността на регулаторните органи. По тази тема заедно със Световната банка ще се работи през втората половина на тази година, уточни тя. Бобева съобщи, че до две седмици публично ще бъде представен Законопроектът за нелоялните търговски практики.

Тя коментира и проблемите на българските земеделски производители с изкупуването на продукцията им. "Повече от 20 години имаме проблеми с изкупуването, повечето производители са дребни и не се обединяват заради общия си интерес. Ние чрез закона насърчаваме обединението на производителите, за да могат да налагат равноправни условия на тези, които изкупуват продукцията", заяви тя. 

Подкрепи Economic.bg