Украинските опозиционери преговаряха с полския премиер

Кличко, Яценюк и Тягнибок най-накрая намериха време за видео конференцията с Доналд Туск

#Maйданът се надява на Варшава

104 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Лидерите на украинската опозиция със закъснение от почти ден намериха време за видео конференцията с полския министър – председател Доналд Туск (вляво на снимката), чиято държава е лобист No.1 на Европейския съюз в Киев.

Според държавната агенция УКРИНФОРМ по време на видеоконференцията Доналд Туск е споделил със събеседниците си за резултатите от преговорите, които е провел за Украйна в Европейския съюз (ЕС). Опозиционерите обаче са разказали на Туск за ситуацията в Украйна в момента.

„Те също така споделиха своите предложения относно политическо решение на ситуацията в Киев, които се основават на провеждане на реформи“, се казва в съобщението на пресслужбата на полското правителство.  Полският правителствен ръководител също така увери опозиционните лидери, че и по-нататък ще продължи да предприема действия за разрешаване на политическата криза в Украйна. 

Пресцентърът на Доналд Туск не пропусна да отбележи, че премиерът на Полша от 29 януари насам е провел поне 9 чуждестранни командировки и цели 13 срещи с лидери на ЕС, с които е обсъждал вариантите за разрешаване на кризата в Украйна. Вчера полският премиер е посетил и съседната Молдова, като в Кишинев е обсъдил проблемите на Киев с колегата си Юрие Лянкъ (вдясно на снимката). 

Агенция „Икономика“ (Economic.bg) вече съобщи, че в сряда вечер разговорът на премиера на Полша с Кличко (УДАР), Яценюка (Баткившчина) и Тягнибок (СВОБОДА) беше отменен заради това, че опозиционерите не намериха време да се съберат на едно място. 

В четвъртък вечер пък народът на Майдана и журналистите в пресцентъра на народната съпротива очакваха Виталий Кличко да се яви на сцената на Пл. „Независимост“, но това така и не се случи. Оказа се, че през деня той заедно с колегите Яценюк и Тягнибок първо се е срещнал със зам.-държавния секретар на САЩ Виктория Нуланд, след което е провел и преговори с премиера на Полша.  

Подкрепи Economic.bg