Турция ще произвежда собствен сълзотворен газ

Той ще обслужва нуждите на полицията

84 ~ 1 мин. четене

Турция възнамерява да започне производство на собствен сълзотворен газ и доставките от чужбина да бъдат преустановени, съобщава турската телевизия CNN Turk. 

След международните призиви да бъдат преустановени продажбите на сълзотворен газ на Турция заради несъразмерно голямата сила, използвана от полицията за потушаване на масовите протести в страната, стартирали с палатковия лагер в парка „Гези” на площад „Таксим” в Истанбул, Генералната дирекция по сигурността (ГДС) предприема спешни действия за излизане от очертаващата се неблагоприятна ситуация.

За целта е поръчан и вече е получен специален доклад от Съветът за научни и технологични проучвания (ТЮБИТАК), в който се уточнява, че „в Турция има възможност за производство на сълзотворен газ”.

По този повод ГДС започва преговори със заинтересувани турски фирми и още през следващата година ще бъде произведен първият турски сълзотворен газ за нуждите на полицията, посочи още съобщи телевизионният канал.

Турската полиция изразходва за 20 дни на протести двугодишните си запаси от гранати със сълзотворен газ, които се предвиждало да стигнат до 2015 г. По тази причина се наложи полицията да поръча извънпланово 150 000 гранати със сълзотворен газ.

Подкрепи Economic.bg