Туризмът отбелязва рекордни приходи за 2013 г.

За първи път от доста години, отрасълът регистрира 9 млн. посещения от чужденци

3623 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Българският туризъм отбелязва приходи над 3 млрд. евро за цялата 2013 г. За първи път от доста години насам, туризмът регистрира 9 млн. посещения от чужденци. Това заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, цитиран от "24 часа". По думите му през изминалата 2012 г. приходите от отрасъла са били към 2.9 млрд. евро. Само от нощувки приходите за тази година са около 900 млн. лв., като 600 млн. лв. от тях се дължат на чужденците. Около 62% от чужденците, или 4.9 млн. души са граждани на ЕС, а 4.1 млн. са гостите, влезли от държави извън Европейския съюз (ЕС).

Най-голям е делът на туристите от Русия и Украйна – над 34% от всички. Наблюдава се и ръст на гостите от Израел (32%). Туристите от Словакия са се увеличили с 10%, а тези от Гърция - с 4%. Стабилизира се и пазарът от Холандия, като за 2013 г. се очаква ръст около 3%. Германците отбелязват ръст от 2.8%, а румънците – 3.5%.

Положителна тенденция за България през тази година е връщането й върху круизната карта на света. През август, септември и октомври големите круизни компании преоткриват региона на Черно море вероятно и заради вълненията в Северна Африка и Близкия изток. Само за септември се отчита 120% ръст на круизните кораби, посетили страната ни.

Според Румен Драганов 2014 г. също изглежда обещаваща. За предстоящото лято са подписани външнотърговски договори за 4.8 млн. туристи. Към момента има и 2% ръст на записванията за зимния сезон.

Подкрепи Economic.bg