Turk Telekom подаде оферта за Globul

Спекулациите са, че правителството на Гърция иска да получи поне 700 млн. евро за своите 60%

208 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Турската телекомуникационна компания Turk Telekom е подала обвързваща оферта за закупуване на българския мобилен оператор Globul и веригата магазини Germanos. За подадената оферта Turk Telekom съобщи в свое изявление до фондовата борса в Истанбул.

Точно преди месец Reuters съобщи, че гръцкият телеком OTE, под чиято шапка са двете български компании удължи срока за подаване на обвързващи оферти с месец. Неназован източник на агенцията каза, че крайният срок изтича на 18 април 2013 г. (т.е. днес).

Спекулациите са, че правителството на Гърция иска да получи поне 700 млн. евро за своите 60%. В офертата на Turk Telekom няма спомената сума, която предлагат турците са българския телеком и веригата магазини за продажба на мобилни телефони.

В надпреварата за Globul и Germanos участва още еди турски телеком - Turkcell, както и норвежкият Telenor, и германският Deutsche Telekom, който в момента притежава 40% от капитала на OTE.

За продажбата на Globul се заговори още през лятото, като според спекулациите най-голям интерес проявява Deutsche Telekom. Немският телеком има изключителното право да купи още 10% от капитала на OTE, по силата на договора за покупко-продажба. Продажбата на българската компания има за цел да помогне на ОТЕ да рефинансира настъпващи задължения от 1.65 млрд. евро до края на 2014 г.

Подкрепи Economic.bg