Фандъкова: Вдигаме летвата в градския транспорт

Основната движеща сила в София е бизнеса, заяви столичният кмет

3638 ~ 2 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Приоритет в дейността на Столична община е създаването на модерен градски транспорт, с което ще вдигнем летвата в обслужването на гражданите. Това обяви столичният градоначалник Йорданка Фандъкова при откриването на Българо-румънски бизнес форум в Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Кметът на София отбеляза, че столичния градски транспорт ще бъде оборудван с 20 нови трамвая, 50 тролейбуса и повече от 120 автобуса. Средствата са осигурени със съдействието на Оперативна програма „Околна среда”.

В стъпителното си слово Йорданка Фандъкова заяви също, че основната движеща сила в София е бизнеса. „Отчетохме безработица от 3.6% на територията на града, което показва, че сме на прав път“, отбеляза градоначалникът.

Почетният чуждестранен гост в откриването на Българо-румънския бизнес форум бе кметът на Букурещ Сорин Опреску. Той отбеляза, че основната цел на посещението на делегацията на северната ни съседка е създаването на условия за съвместни работни срещи между представителите на бизнеса на двете държави.

„Виждам желанието да се инвестира в нашите градове. Питат ме дали има български инвеститори в Букурещ – да, има и те си гледат добре работа, като дори подкрепят икономиката на града ни”, посочи кметът на румънската столица.

По думите на Опреску, дълги години румънската столица е била смятана за развита и това се е оказвало проблем при освояването на еврофондовете. „Букурещ е столица, каквато е и София. Градът дава 25% от БВП на Румъния. Когато става въпрос обаче за развитие, ние оставаме на заден план”, подчерта Сорин Опреску.

„Бизнес комуникациите между столиците на Румъния и България винаги са били здраво свързани. Градската управа и на двата града трябва да се стреми да подпомага бизнеса и да създава условия за правене на бизнес дори и във времената на криза”, заяви пък Йорданка Фандъкова и подчерта, че София и Букурещ трябва да се възползват от европейската солидарност и да привлекат инвестиции, които да бъдат насочени към и подобряване на градската среда.

Подкрепи Economic.bg