Търсенето на полет MH370 е най-скъпото в историята

Властите подготвят мащабна кампания през август

Снимка: Business Insider

Автор: Стилиян Гребеничарски

Търсенето на изчезналия самолет на Малайзийските авиолинии ще достигне няколко стотин милиона долара, а все още от него няма никаква следа, пише The Telegraph. Това превръща операцията в най-скъпата и сложна в историята.

Издирването на няколко пъти сменя посоката си,а властите съобщиха, че територията, на която самолетът бе издирван дълго време вероятно е отново грешна. Поредните лоши новини предизвикаха нова вълна на недоволство сред близките на 239-имата пътници и екипаж на борда на изчезналия самолет. Австралийските власти сега ще се ориентират към бавно и несигурно претърсване на голяма площ от Индийския океан, което може да продължи дори година.

Ангажираните с издирването съобщиха вчера, че се пренасочват към друга област, където е засечен неидентифициран сигнал, за който има надежди, че е от локатора на черната кутия. Част от официалните лица, обаче, са по-скоро скептични и смятат, че този шум няма нищо общо с полет MH370.

Следващата фаза ще обхвана територия от 23 хил. кв. мили или площ по-голяма от Ирландия. Предполага, че тя е била част от пътя на самолета, следвайки от записи от различни сателити. Предстои в рамките на три месеца австралийски, малайзийски и китайски да направят своеобразна карта на океанската повърхност.

Тод Къртис, авиационен експерт и бивш инженер на Боинг, посочва, че крайната стойност на операцията е непредвидима и зависи дали и кога ще бъдат открити отломки. Според него това е безпрецедентна акция поради невъзможността да се използват наземни ресурси по време на повечето дейности.

Коментари: 0