"Путин, върни ни Крим, за да платим газа"

Дмитрий Фирташ, украински олигарх относно конфликта с Москва

Цитат на деня

Автор: Николай Марченко

„Върни ни Крим, тогава ще се разплатим по дълговете за газ”. Такова условие към руския президент Владимир Путин постави милиардерът и олигарх Дмитрий Фирташ, смятан за бивш посредник в доставките на синьо гориво в Украйна и арестуван от австрийските власти по искане на ФБР.

В интервю за германския вестник Die Welt той припомня, че ако Русия „завърти кранчето” за транзит към Европа, то тя ще загуби цели 300 млрд. долара от годишните приходи от износ. „Ние не сме против да плащаме, но ни отнеха част от територията. Като сте ми взели апартамента, аз трябва ли да плащам за газа и тока?", пита реторично Фирташ.

Според него не е било добре за Крим да излиза от състава на Украйна. „От политическа гледна ние загубихме Крим. Ние всички знаем, че президентът Владимир Путин няма да ни го върне, при всички положения, няма да е скоро. За следващите 7-8 години можем да забравим за това. За това ми казаха и депутати от германския Бундестаг. Те казваха: Ние, немците, през 1945 г. загубихме част от Германия. И ние не молихме да се отмени разделът, тъй като знаехме, че това е невъзможно. Не виждате ли, че Путин няма да ви върне Крим?”, споделя Фирташ.

Олигархът също така споделя, че разположените в Крим предприятия от бизнес-империята му продължават да плащат данъци в украинската хазна. „Но Русия ни плаши с последствия, ако не се регистрираме в РФ”, оплака се той. Според милиардера е ясно, какво „има предвид” Москва: „На топ мениджмънта си наредих да се готви”.

„Мен не ме интересува кой за какъв ще ме смята. Депутатите идват и си тръгват, а заводите ми остават”, отсече украинският милиардер.

Дмитрий Фирташ в интервюто си признава, че ако е бил успял да се регистрира в посолството във Виена, то той е щял да гласува за своя „колега” Петро Порошенко. Смята се, че именно Фирташ като задкулисен спонсор на лидера на УДАР Виталий Кличко го е убедил да отстъпи надпреварата за президентския пост на Порошенко, който на свой ред да подкрепи боксьора за кмет на Киев. Форумалата проработи и двамата спечелиха изборите с голяма преднина пред съперниците си.

Коментари: 0