Twitter излиза на борсата

Компанията е подала документи до щатските регулатори

96 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Twitter Inc., компанията-собственик на едноименната платформа за микроблогинг, е подала документи до щатските регулатори за извършване на първично публично предлагане на акции (IPO). Новината беше обявена официално чрез профила на компанията в Twitter. Решението не е изненада, а беше дълго чакано и логично.

Според информация на Bloomberg, IPO-то ще се организира от водещата американска инвестиционна банка Goldman Sachs. Засега обаче няма информация нито кога ще се търгуват за първи път акциите на Twitter Inc., нито колко акции ще бъдат пуснати борсата.

"Това е едно от най-чаканите листвания в индустрията", коментира Найрън Дийтър от Bessemer Venture Partners.

Според анализатори това ще е второто най-голямо IPO в сектора, след това на Facebook, което се състоя през май 2012 г. Миналият месец GSV Capital Corp. оцени Twitter Inc. на 10.5 млрд. долара, което е с 5% повече, спрямо оценката от май 2013 г.

Социалната мрежа има над 200 милиона активни потребители, а дневно се публикуват по около 400 млн. туита. Най-популярен е поп звездата Джъстин Бийбър, който има 44.4 млн. последователи. След него се нарежда Кати Пери с 42.6 млн. последователи, лейди Гага с 40.1 млн. фена и американският президент Барак Обама, който има около 36 млн. последователи.

Прогнозите на EMarketer са, че приходите на Twitter през 2014 г. ще достигнат 950 млн. долара, което е ръст от 63% на годишна база. За сравнение през 2011 г. социалната мрежа имаше приходи в размер на 139.5 млн. долара.

Подкрепи Economic.bg