Учени откриха останки от неизвестен вид динозавър

Предполага се, че новооткритият динозавър е живял през периода Горна креда преди около 76 млн. години

Автор: Божидара Иванова

Останки на странен рогат динозавър бяха намерени от палеонтолози в югозападната част на САЩ, съобщи американското списание Proceedings. Неизвестното досега животно, наречено от учените „Назутоцератопс титузи” (Nasutoceraptops titusi), влиза в групата на цератопсите, които са се хранили с растителност. Най-известният техен представител е трицератопсът (с три рога).

Находката открита от учените е сравнително запазена – черепът на динозавъра е открит почти цял. Той има огромен носов израстък, много дълги два рога, разположени над очите, и масивна кост в основата.

„Извънгабаритната муцуна вероятно няма нищо общо с острото обоняние, тъй като обонятелните рецептори са разположени допълнително към задната част на главата, близо до мозъка и функцията на тази странна черта остава несигурна”, заяви авторът на изследването Скот Симпсън от Университета на Юта в САЩ.

Дължината на животното е около четири метра. Предполага се, че новооткритият динозавър е живял в топлия и дъждовен свят по време на геологическата прародина на Северна Америка през периода Горна креда преди около 76 млн. години.

Коментари: 0