Учени откриха тайнствен град край Черноморец

Смята се, че крепостта е била вдигната в края на V век по времето на император Анастасий

Учени откриха тайнствен град край Черноморец
3956 ~ 1 мин. четене

Археолози откриха огромен тайнствен град близо до град Черноморец. Древният полис е неизвестен на историците. До момента градът не е отбелязан върху нито една карта и не се споменава в историческите извори.

Екипът на доц. д-р Иван Христов се натъква на находката. Тайнственият град се намира на полуостров Хрисосотира край Черноморец. Останките подсказват, че той е бил стратегически византийски център.

По думите на доц. Христов древното селище е огромно и се простира върху 67 декара и шест пъти по-голямо от съседната крепост "Акра". Предполага се, че е носело името Хрисосотира, което в превод означава "Златния спасител".

Иван Христов още не е намерил отговор на загадката защо едно толкова голямо и очевидно ключово укрепление не се споменава до момента в писмените извори, пише "Стандарт".

Според археолозите мястото е било стратегическо в древността, но никой не знае кой и защо е построил крепостта Хрисосотира, и каква е била съдбата й. Смята се, че е била вдигната в края на V век по времето на император Анастасий.  Открити са и интересни находки още от VI век преди Христа, когато възниква и могъщата Аполония. Градът е бил защитен от дебела крепостна стена, а отвътре - плътно застроен със сгради.

До момента на мястото са открити интересни и редки керамични съдове, които говорят, че някогашните обитатели на полуострова са били истински богаташи.

 

Коментари: 0