Учени създадоха най-точния часовник в света

Устройството ще показва точно време 5 млрд. години

260 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Учени от университета на Колорадо в САЩ показаха най-точния часовник в света, съобщи The Verge. По думите на учените часовникът е атомен и ако е започнал да функционира при създаването на Земята, то днес ще показва точно време до секундата и най-вероятно устройството ще надживее родната планета.

„Вече планираме да усъвършенстваме функционирането му още повече. Можете да очаквате нови технологични пробиви при часовниците ни в следващите пет до десет години“, казва ръководителят на научния екип Джун Йе.  Изследователите смята, че създаването му е само една крачка напред .

Учените предстои да докажат, че технологията им е най-добрата, тъй като съществува техническа подробност, която възпрепятства признаването на часовника за най-точен. Въпреки твърдението на изследователите, че изобретението ще е точно 5 млрд. години, то е базирано на стронциеви атоми, а приетата дефиниция за време се основава на цезий. Създателите на часовника се надяват, че ще успеят да убедят институциите, отговарящи за стандартите, да приемат стронция.

Коментари: 0